Silmäleikkauksista toipuminen sujuu nopeasti
Yleisimmät oireet silmäleikkausten jälkeen ovat silmien kuivuus, kutina ja roskan tunne silmässä. Myös valon taittumiseen liittyvät näköhäiriöt, halo-ilmiöt, ovat tavallisia. Oireet helpottavat yleensä nopeasti, ja näkö kirkastuu viimeistään viikoissa. Lue, millaista on kaihi-, linssi- ja laserleikkauksista toipuminen.
Silmäleikkauksista toipuminen on pääsääntöisesti nopeaa ja kivutonta. Ensimmäisinä päivinä leikkausten jälkeen silmät voivat tuntua karheilta ja kuivilta, ja kosteuttavien tippoja onkin syytä käyttää päiväaikaan usein – aluksi jopa tunnin välein ja myöhemminkin parin tunnin välein.
Leikkauksen jälkeen silmien tulee antaa levätä, ja niiden turhaa koskettelua ja hieromista tulee välttää. Näin silmän kudokset saavat parantua rauhassa, eikä silmään pääse vahingossa kulkeutumaan haitallisia mikrobeja.
– Kaikkien silmäleikkausten jälkeen potilaille määrätään myös kortisoni-antibioottitipat. Niiden tehtävä on ehkäistä tulehduksia ja tukea silmän paranemista. Kortisoni hillitsee leikkauksen jälkeistä ärsytysreaktiota, ja antibiootti ehkäisee bakteeriperäisiä infektioita, selventää silmälääkäri Sam Leino Espoon Silmäsairaala Pilkkeestä.
Myös näön sumeus ja lievä valonarkuus ovat tavallisia ensimmäisinä päivinä leikkausten jälkeen, mutta jos oireet eivät helpota muutamassa päivässä tai pahenevat, tulee ottaa yhteys silmälääkäriin. Myös valon siroamisen aiheuttamat haloilmiöt ovat tavallisia, ja hälvenevät vähitellen kuukausien kuluessa.
– Silmien toipumista seurataan kontrollikäynneillä, joita on useimmissa tapauksissa yksi tai kaksi, riippuen leikkaustyypistä ja yksilöllisestä tilanteesta. Kontrollikäynnit varmistavat myös sen, että potilas voi tarvittaessa hyödyntää silmäleikkauksiin liittyvän takuun, Sam Leino huomauttaa.
Kaihi- ja linssileikkausten jälkeen näkö paranee nopeasti
Kaihi- ja linssileikkaukset muistuttavat teknisesti toisiaan, sillä niissä molemmissa silmän oma mykiö poistetaan ja sen tilalle asetetaan tekomykiö. Siksi myös leikkauksista toipuminen sujuu lähes samalla tavalla: suurin ero on, että kaihileikkauksen jälkeen potilas tarvitsee yhä silmälaseja, kun linssileikkauksen jälkeen näkeminen onnistuu jopa täysin ilman laseja.
– Kaihi- ja linssileikkausten jälkeen näkö kirkastuu yleensä jo seuraavana päivänä, ja näön lopullinen tarkkuus vakiintuu muutaman viikon kuluessa, silmälääkäri Leino kertoo.
Kaihi- ja linssileikkauksissa sarveiskalvon leikkaushaavat voivat aiheuttaa ensimmäisinä päivinä silmän arkuutta, punoitusta ja turvotusta. Oireet kuitenkin helpottavat yleensä nopeasti antibiootti-kortisonitippojen avulla.
Kaihi- ja linssileikkauksien yhteydessä tapahtuu hyvin harvoin komplikaatioita, mutta jos silmässä tuntuu kipua, näkö sumenee tai heikkenee tai alun oireet eivät parane tai pahenevat, tulee ottaa yhteys Silmäsairaala Pilkkeeseen tai leikanneeseen silmälääkäriin.
– Komplikaatiot, kuten pitkittynyt värikalvon tulehdus ja verkkokalvoturvotus ovat hyvin harvinaisia, mutta mahdollisia. Nämä oireet voidaan hoitaa yleensä lääkkeellisesti, Leino sanoo.
Laserleikkauksesta toipuminen riippuu leikkausmenetelmästä
Laserleikkauksesta toipuminen riippuu pitkälti valitusta leikkausmenetelmästä. Laserleikkausmenetelmä valitaan potilaskohtaisesti, ja päätös perustuu ennen kaikkea potilaan silmän rakenteeseen, taittovirheeseen, ikään ja aiempaan silmäterveyshistoriaan.
- LASIK-leikkauksen jälkeen näkö kirkastuu nopeasti, usein muutamassa päivässä.
- CLEAR-leikkauksen jälkeen näkö paranee vähitellen viikon–kuukauden kuluessa.
- PRK-leikkauksen jälkeen näön vakiintuminen kestää useita viikkoja, ja asettuu lopulliseen tasoonsa 3–4kuukauden kuluessa.
Laserleikkauksen jälkeen silmät voivat tuntua karheilta ja näkö voi olla sumea. Myös valonarkuus ja haloilmiöt ovat tavallisia. Oireet helpottavat yleensä 1–2 viikossa, mutta haloilmiöt voivat kuitenkin kestää kuukausia.
Muut komplikaatiot laserleikkausten jälkeen ovat harvinaisia.
– Kipu, punoitus ja paha valonarkuus voivat kieliä steriileistä tulehduksesta, ja oireista tulee kertoa silmälääkärille. LASIK-leikkauksen jälkeen on mahdollista mutta erittäin harvinaista, että sarveiskalvon päällä oleva ohut läppä siirtyy vaikkapa hankauksen seurauksena, ja tämä oire tulee aina korjata kirurgisesti, silmälääkäri täsmentää.